маркер CA-19-9

Карциномният антиген (cancer antigen) CA 19-9 обикновено се произвежда от епителните клетки на стомашно-чревния тракт. Нивото му е повишено при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт, особено на панкреаса. При 70% от пациентите с рак на панкреаса се наблюдава повишено ниво на CA 19-9. Концентрацията му може да се увеличи и при тумори с други локализации – рак на дебелото черво рак, черния дроб, стомаха, жлъчния мехур или жлъчните пътища, яйчниците, при чернодробни заболявания (хепатит, цироза), холелитиаза, панкреатит, кистозна фиброза.

Маркерът CA 19-9 позволява ефективно проследяване на хода на лечението. Изследването на CA 19-9 не се използва за първична диагностика. 

Показания за назначаване на изследване на CA 19-9

Изследването се извършва в следните ситуации:

 • наличие на симптоми, характерни при увреждане на панкреаса – болка в горната част на корема, постоянно гадене и повръщане, пожълтяване на кожата и лигавиците;
 • при диагностициран рак на панкреаса – изследването се използва за наблюдение на хода на заболяването преди и след лечение, а също така позволява да се идентифицират рецидиви;
 • подозрение за епителни злокачествени тумори в други органи на стомашно-чревния тракт – стомаха, черния дроб, жлъчния мехур, дебелото черво и ректума. В този случай се назначават и други онкологични маркери.

Подготовка за изследване на CA 19-9 и вземане на проба

Произведен от туморни клетки, антигенът навлиза в кръвообращението, затова венозна кръв от пациента служи за материал за изследване. Не е необходима предварителна подготовка. 

Във всяка манипулационна на лаборатория Тошкина преди обяд, до 12 часа, може да се вземе кръвна проба за изследване

Пълен списък с манипулационни в Бургас, Слънчев бряг и Айтос. 

Референтни стойности

 • Нормата е от 0 до 34 IU / ml.
Интерпретация на резултатите

Анализът на резултатите на туморният маркер CA 19-9 започва с оценка на онкологичните рискове от панкреаса. Общото правило гласи – колкото по-висока е концентрацията на антигена, толкова по-напреднал е стадият на заболяването. Многократното превишаване на нормата се наблюдава в случай на метастази. Ако след лечение нивото на маркера спадне, това се тълкува като подобрение.

Повишеният туморен маркер CA 19-9 при мъже и жени може също да показва други патологични процеси:

 • злокачествени епителни тумори на други части на храносмилателния тракт – дебело черво и ректум, черен дроб, жлъчен мехур и канали, стомах;
 • кистозна фиброза;
 • възпаление на черния дроб (хепатит) или панкреаса (панкреатит);
 • чернодробна недостатъчност породена от цироза;
 • холелитиаза.

При повишени нива на CA 19-9 при жени се изисква изключване на рак на яйчниците. При тези случаи, консултацията с гинекологе задължителна. Извършва се ултразвук на тазовите органи, по показания се назначават изследвания за туморни маркери CA 125, HE 4 и се препоръчват целенасочени методи на изследване – компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс. 

Липсата или ниското съдържание на ракови антигени CA 19-9 в кръвта означава:

 • норма;
 • успешно лечение;
 • ранен стадий на рак на панкреаса, преди нивото на туморните маркери да се повиши.
Важно е да се отбележи:
 • 7-10% от хората нямат гена, кодиращ антигена CA 19-9. Съответно, те генетично нямат способност да синтезират този антиген, следователно, дори при злокачествен тумор, нивото на онкомаркера в кръвния серум не се определя.
 • Диагностичната стойност на анализа за раковия антиген CA 19-9 в кръвта се увеличава с паралелно проведено изследване за CEA (карцино-ембрионален антиген).
За пациенти с повишени нива на CA 19-9 препоръчваме следните лабораторни изследвания:
Научете повече за:
5/5 - (4 votes)