Микоплазми и Уреаплазми в цервикален секрет (Микробиология)

Целта на изследването е да определи наличието, растежа и концентрацията на микоплазми и уреаплазми. В умерени количества дадените патогени са нормална част от микрофлората, но при повишени количества и при отслабен имунитет водят до заболяване на урогениталния тракт. Типът на даденото изследване е културелно – пробата от цервикален секрет се “посява” върху хранителна за дадените микроорганизми среда и се наблюдават размножените бактерии и тяхното количество. Въз основа на тези наблюдения се прави заключение. 

Показания за назначаване на изследването

При жените микоплазмата и уреаплазмата имат свои собствени характеристики. Инфекцията се установява едва, когато е настъпило хронично възпаление на половите органи (възпаление на яйчниците, влагалището, цистит, пиелонефрит). Рядко се наблюдават остри симптоми в началото. Обикновено те се проявяват с краткотрайни леки усещания за сърбеж в гениталната област и оскъдно краткосрочно течение от влагалището и уретрата, които не предизвикват безпокойство у пациентите. Вашият лекар ще назначи изследване при:

  • установяване на причината на хроничен инфекция в пикочно-половата система;
  • бременност или извънматочна бременност;
  • безплодие;
  • отслабване на имунната система;
  • превантивни скринингови изследвания (за изключване на възможността за асимптоматична и латентна инфекция). 

Диагностичен обхват на изследването

Анализът обхваща родовете:

  • Mycoplasma hominis;
  • Ureaplasma urealyticum. 

Как да се подготвим за изследването?

Препоръчително е вземането да проба да се извършва през първата половина на менструалния цикъл, не по-рано от 5-ия ден. През втората половина на цикъла е допустимо, не по-късно от 5 дни преди очакваното начало на менструацията. В деня преди вземането на проба не се препоръчва пациентката да прилага вагинални душове. Не се препоръчва вземането на биоматериал по време на антибиотична терапия (обща или локална), не по-рано от 24-48 часа след сексуален контакт, интравагинален ултразвук и колпоскопия. 

Как се провежда изследването?

Техниката на вземане на материал е подобна на тази при вземане на проба за цитонамазка

Проба от цервикален секрет се взема по време на гинекологичен преглед от специалист. Той поставя спекулум, с който разтваря влагалището за по-добра видимост. След като извърши визуален преглед ще отстрани излишната слуз, която би могла да повлияе на резултатите от изследването. Със специална четчица ще събере малко от цервикалния секрет от влагалището и шийката на матката, след което ще я постави в специална течна среда, която да консервира материала до отнасянето му в лаборатория. Важно при вземането на проба е да се съберат колкото може повече клетки, тъй като микоплазмата има афинитет към епителните клетки на лигавицата. Процедурата е бърза и безболезнена. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса проба от цервикален секрет?

Всички манипулационни на лаборатории Тошкина са на Ваше разположение в Бургас. Може да оставите своята проба за анализ клиника Вива в Слънчев бряг или в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с манипулационни вижте тук

Референтни стойности

Микроскопското изследване оценява растежа, формата, цвета и големината на микроорганизмите. Концентрация на и над 10⁴ CFU/mL се интерпретира като диагностично значимо количество – възможна инфекция с дадения патоген. Микоплазмите и уреаплазмите са условно-патогенни организми. Човек може да бъде носител без да проявява симптоми, затова се взема предвид наличието на клинична картина. 

Полезна информация

Лаборатория Тошкина предлага по-обстоен анализ със същия материал. ДНК изследването за микоплазми и уреплазми открива наличие на геноми на родовете Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma parvum, Ureaplasma urealyticum. 

Препоръчваме да прочетете:
5/5 - (4 votes)