ДНК Микоплазма и Уреаплазма Цервикален секрет

Даденото изследване за микоплазма и уреаплазма в цервикален секрет включва метода на PCR за откриване на ДНК или части от нея на патогените. 

Показания за назначаване на ДНК изследването

При жените инфекцията се установява едва, когато е настъпило хронично възпаление на половите органи. Рядко се наблюдават остри симптоми в началото. Обикновено те се проявяват с леки усещания за сърбеж в гениталната област и оскъдно краткотрайно течение от влагалището и уретрата, които не предизвикват безпокойство. Ще Ви бъде назначено изследване при: 

 • изясняване на причината на хроничните възпалителни заболявания на урогениталния тракт;
 • честа смяна на сексуални партньори, незащитен секс;
 • безплодие;
 • планиране на бременност;
 • бременност, включително извънматочна;
 • профилактичен преглед.

Диагностичен обхват на изследването

Настоящото изследване открива ДНК на най-често срещаните родове патогени:

 • Mycoplasma genitalium;
 • Mycoplasma hominis;
 • Ureaplasma urealyticum;
 • Ureaplasma parvum.

Как да се подготвим за изследването?

Цервикалният секрет се взема от специалист гинеколог преди менструация или 2-3 дни след нея. Три дни преди прегледа не поставяйте вагинални овули и тампони, един ден се въздържайте от полов акт. Трябва да са минали поне 48 часа след ехография, проведена с вагинална сонда, колпоскопия или биопсия. Антибиотичната терапия (обща или локална) може да повлияе на достоверността на резултатите. Изчакайте поне 10-14 дни след последния прием на антибиотици. 

Как протича изследването?

Процедурата е подобна на тази при вземане на проба за цитонамазка

Вашият гинеколог ще постави спекулум, който да му осигури по-добра видимост на влагалището и шийката на матката. След визуален преглед ще отстрани слузта, защото тя влияе на резултатите от изследването. Чрез въртеливи движения с цервикална четчица ще събере секрет от шийката на матката и епителни клетки от стените. След това ще я постави в течна транспортна среда, която трябва да се отнесе в лаборатория, за да проведе анализ. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса проба за анализ?

Може да занесете своята проба от цервикален секрет във всички манипулационни на Лаборатория Тошкина в Бургас, както и в клиника Вива в Слънчев бряг или в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с манипулационни вижте тук. 

Референтни стойности

PCR анализът за откриване на ДНК е качествен метод. Състоянието на човешкия имунитет и стадият на заболяването не влияят на резултатите от теста. Проучването определя наличието на патогена или неговата ДНК в изследвания материал. При наличие на геном резултатът се оценява като положителен, а при липса – отрицателен.

Може да се извърши и културелно микробиологично изследване – за изолиране на количествата микроорганизми. Резултатът от този тест могат да се определят като отрицателен, слабо положителен или положителен:

 • диагностично значимо количество за микроорганизми от всеки род е 10⁴ CFU/mL или повече;
 • ако се открият микоплазми и уреаплазми в диагностични количества, но няма клинични прояви, се диагностицира безсимптомно носителство на микроорганизми.
Препоръчваме да прочетете:
Оцени сега