Цитонамазка (генитална)

Микроскопско изследване на епителните клетки от влагалището и шийката на матката указват за изменения в клетките и начален стадий на рак. Нарича се още PAP тест на името на патолога, който разработва теста – Джордж Папаниколау. 

Показания за назначаване на изследването

Цитонамазката е част от гинекологичния профилактичен преглед, който всяка жена трябва да извършва ежегодно. Препоръчва се първото изследване да се направи до 3 години след като жената е започнала да води полов живот или на 21 години. След 65 години може да разреди честотата веднъж на три години. При три поредни отрицателни цитонамазки, редовните изследвания може да спрат. 

Как да се подготвим за изследването? 

Трябва да вземете предвид дните на менструалния цикъл. Препоръчва се взимането на биоматериал да се случи около 10-14 ден от неговото начало. Два дни преди поцедурата да се избягват: 

  • Сексуални контакти;
  • Изполването на вагинални тампони, кремове, препарати;
  • Вагинални душове. 

При някои жени след процедурата може да се наблюдава леко кървене, което отминава до ден-два. 

Как се взема проба за конвенционална цитонамазка?

По време на гинекологичния преглед, специалистът взема проби от епитела от външната и вътрешната повърхност на шийката на матката. Процедурата е безболезнена и продължава около 10 секунди. Биоматериалът от различните зони се нанася върху стъкло, което се маркира. 

Предметното стъкло със събрания материал се отнася в лаборатория, където се оцветява по специален начин и се изследва неговият състав. Заключенията се правят въз основа на размера, формата, броя и местоположението на клетките в пробата от намазката.

В съвременната медицина съществува и втори, по-надежден начин за съхраняване на материала до отнасянето му в лаборатория. Течно-базираната цитонамазка дава много по-точни резултати без да се губи биоматериал. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса проба?

Може да дадете стъкълцето с цитонамазка във всички манипулационни на лаборатории Тошкина. Пълнен списък на манипулационни вижте тук.

Референтни стойности

Основната цел на PAP теста е откриване на ракови и предракови изменения в клетките. Освен тази основна задача, тестът дава данни за възпалителни промени, инфекциозни микроорганизми, хормонален статус.

Резултатите от изследването по метода на Папаниколау се класифицират в пет групи:

  • РАР I – нормални клетки. Не е необходимо никакво лечение;
  • РАР II – клетки показващи най-често възпалителен процес. Тук често се налага противовъзпалително лечение;
  • РАР III – граничен резултат;
  • РАР ІІІА – тежко възпалено или дегенеративно изменение;
  • РАР ІІІВ – лека до среднотежка дисплазия (CIN I или II). Няма наличие на ракови клетки, но измененията могат да се развият до раков процес;
  • РАР IV – наличие на единични ракови клетки;
  • РАР V – наличие на множество ракови клетки.

Ако Вашият резултат спада между III – V група, то ще последват и други излсдвания като HPV тест, колпоскопия, биопсия. 

Важно: Конвенционалното изследване на цитоманазка може да даде неточен резултат, вследствие на замърсена проба или недостатъчен материал. Тестът с течна цитология значително увеличава прецизността на резултатите. 

Допълнителни линкове:
5/5 - (2 votes)