Цитонамазка (Teчно-базирана цитология)

Цитонамазката представлява биоматериал (епителни клетки), събран от влагалището и шийката на матката. Изследване с микроскоп определя изменения в клетките и начален стадий на рак. 

Защо е важно изследването на цитонамазка?

Ракът на шийката на матката е водещо онкозаболяване сред жените. Той е на трето място след рака на гърдата и дебелото черво. В световен мащаб ракът на шийката на матката засяга около 20 жени от 100 000, особено опасен период – от 35 до 55 години, рядко при момичета под 20 години и жени над 65 години.

Конвенционална или течна цитонамазка. Каква е разликата?

Двете вземания на проба се осъществяват по един и същи начин. По време на преглед гинекологът поставя спекулум, с който разтваря влагалището и входа на шийката на матката за по-добра видимост. С четчица взема проби от епитела от външната и вътрешната повърхност на шийката на матката. Процедурата е безболезнена и продължава около 10 секунди. 

  • При традиционната цитонамазка биоматериалът се разнася върху предметно стъкло, което следва да се отнесе в лаборатория; 
  • При течно-базираната цитология (Liquid-based cytology, LBC) взетите клетки се поставят в контейнер с консервиращ разтвор, който се носи в лаборатория. Така от събрания материал не се губи нищо. 

Предимства на течната цитология

До 40 % от резултатите на конвенционалната цитонамазка се оказват неточни, вследствие на недобре нанесени клетки върху стъклото, недостатъчен материал или замърсена при пренасянето проба. Между 5 и 25% от фалшиво-отрицателните резултати, всъщност са положителни. За сметка на това, при течно-базираната цитология биoматериалът не губи своите свойства и може да се съхранява по-дълго. Една проба може да се използва за последващи анализи: 

  • ДНК анализ за човешки папилома вирус (HPV);
  • Генотипизиране на HPV;
  • скрининг за полово предавани болести;
  • молекулярно тестване за инфекциозни причинители. 

Как да се подготвим за изследването? 

Препоръчва се взимането на епителни клетки да се случи в периода 10-14 ден от началото на менструалния цикъл. Два дни преди процедурата да се избягват: 

  • Сексуални контакти;
  • Използването на вагинални тампони, кремове, препарати;
  • Вагинални душове. 

При някои жени след процедурата може да се наблюдава леко кървене, което отминава до ден-два. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса проба?

Може да дадете контейнера с цитонамазка във всички манипулационни на лаборатории Тошкина. Пълнен списък на манипулационни вижте тук.

Полезни линкове:

 

5/5 - (3 votes)