ДНК трихомони (Trichomonas vaginalis) PCR тест

Трихомоните са едноклетъчни патогени, които живеят само в органите на пикочно-половата система. Най-често се предават по полов път. На този фон се развиват възпалителни процеси, а естествената микрофлора се нарушава. Трихомониазата засяга мъже и жени. В 50% от случаите протича безсимптомно, но инфекцията провокира опасни усложнения. Сред тях са: възпаление на фалопиевите тръби и яйчниците, ендометрит, цистит, пиелонефрит, а при мъжете – възпаление на семенните мехурчета или простатит.

Изследването цели да открие ДНК или части от нея на Trichomonas vaginalis чрез метода на полимеразно вeрижна реакция (PCR). 

Показания за провеждане на изследването

Трихомониазата се характеризира с кратък инкубационен период – 5-15 дни. Общи признаци на инфекция:

 • болка при уриниране;
 • болезнен полов акт;
 • сърбеж на гениталиите;
 • ерозия и язвени лезии на гениталните органи;
 • при жените се наблюдава жълто-зелен, пенлив секрет от влагалището;
 • възпаление и зачервяване на вулвата.

За трихомониазата при мъжете е характерна появата на слузест секрет от урогениталния канал, по-късно се появява обрив на главата на пениса, може да се появи кръв в спермата.

Материали за изследване – подготовка и вземане на проба

Сравнително рядко се установява наличие на трихомони в урината на жени, затова при тях се изследва само вагинален секрет. При мъжете за материал могат да послужат уретрален или простатен секрет, еякулат или урина. 

Влагалищен секрет

 • Подготовка. Не се взема проба в периода на менструално кървене. Два дни преди процедурата не се прилагат вагинални душове, локално лечение с овули, гелове и други. Сексуалните контакти се избягват. 
 • Вземане на проба. Пробата се взема от лекар специалист. Той ще постави спекулум във влагалището, за да му осигури по-добър достъп. След като отстрани излишната слуз, която пречи на качествения анализ, с четчица ще събере влагалищен секрет и епителни клетки. Процедурата е безболезнена. Четчицата със събрания биоматериал се отнася в лаборатория за провеждане на изследването. 

Еякулат (семенна течност)

 • Подготовка. За качествени резултати е важно да сте се въздържали 48 часа преди вземането на проба. В деня преди процедурата не консумирайте алкохол и пикантни храни. 
 • Вземане на проба. Пробата от семенна течност се дава чрез самостоятелна мастурбация. Преди това направете тоалет на гениталиите и ръцете си. Материалът се събира в стерилен контейнер и се носи в лаборатория за анализ до два часа след отделянето му. 

Уретрален секрет

 • Подготовка. Въздържайте се от сексуални контакти 48 часа преди изследването. Вземането на проба се осъществява 2-3 часа след последното уриниране. 
 • Вземане на проба. Пробата се взема от специалист. Той внимателно ще въведе стерилен тампон в уретрата на дълбочина 2-4 см. С няколко въртеливи движения ще събере секрет и епителни клетки. Тампонът се изважда и поставя в стерилна среда и така се отнася в лаборатория за анализ. 

Урина 

 • Подготовка. Вечерта преди даването на проба не консумирайте храни, които оцветяват урината (цвекло, моркови). Не приемайте диуретици, доколкото това е възможно. 
 • Вземане на проба. Анализът се прави на първата сутрешна урина. Направете тоалет на гениталиите с топла вода и сапун, не подсушавайте. Започнете да уринирате. Средната струя е най-подходяща за анализ, затова подложете стерилния контейнер под струята по средата на уринирането. Между 3 и 10 ml са достатъчни. Не допирайте ръба или стените на контейнера с гениталиите си. Продължете да уринирате в тоалетната чиния. В рамките на два часа занесете пробата с урина в лаборатория. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса пробата си за анализ?

Може да оставите своята проба за анализ във всички манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас. В Слънчев бряг може да направите това в клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с манипулационни вижте тук. 

Референтни стойности

Резултатът се издава в качествен формат: „положителен“ или „отрицателен“ за ДНК фрагмент на Trichomonas vaginalis

Важни бележки:
 • Ако пациент бъде диагностициран с трихомониаза, неговият сексуален партньор трябва да бъде изследван и, ако е необходимо, да проведе антибиотична терапия.
 • Трихомониазата повишава риска от заразяване с други полово предавани инфекции и ХИВ.
 • Поради високия риск от повторна инфекция 3 месеца след лечението трябва да се направи повторен анализ.
Препоръчваме да прочетете още:
5/5 - (2 votes)