Микоплазма и Уреаплазма Влагалищен секрет

Даденото изследване цели да открие и определи количествата микроорганизми Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum. Те могат да бъдат част от естествената микрофлора на урогениталния тракт, но повишените стойности водят до хронични инфекции по пикочно-половата система, включително до безплодие. 

Методът на изследване е културелен. Клетките от пробата се “сеят” върху хранителна среда, поставят се в подходящи условия (t 36-37℃), след което се провежда микроскопско наблюдение на материала. Чрез него се идентифицират наличието, развитието и количествата от дадените патогени. 

Показания за назначаване на изследването

Заразяването с микоплазми или уреаплазми се осъществява по полов път или вътреутробно (по време на раждане). Инкубационният период трае 3-5 седмици като имунитетът на заразеният се оказва решаващ фактор. Част от симптомите са: прозрачен секрет от влагалището, леко кърваво зацапване, болка по време на полов акт, сърбеж, парене, болка при уриниране, дискомфорт или болка в долната част на корема. Вашият лекар ще назначи изследване в случай на:

  • възпалителен процес на урогениталния тракт у Вас или у Вашия партньор;
  • планиране на бременност (за двамата партньори);
  • бременни жени;
  • превантивни скринингови изследвания за изключване на възможността за асимптоматична и латентна инфекция;
  • предстоящи хирургични манипулации на тазовите органи;
  • безплодие. 

Диагностичен обхват на изследването

Тестването обхваща родовете:

  • Mycoplasma hominis;
  • Ureaplasma urealyticum. 

Как да се подготвим за изследването?

Не се взема проба от влагалищен секрет по време на менструация. Два дни преди процедурата не използвайте тампони, вагинални овули и вагинални душове. Половият акт променя ph на влагалището, затова е препоръчително да се въздържате от такива 24 часа преди вземане на секрета. 

Приемът на антибиотици може да повлияе на достоверността на резултатите. Преустановете антибиотичната терапия (обща или локална) 10 дни преди вземането на проба. 

Как протича изследването?

Проба от влагалищен секрет се взема от специалист гинеколог. Той ще постави спекулум, който ще му позволи да огледа добре влагалището и шийката на матката. След това ще вземе стерилен памучен тампон, с който чрез въртеливи движения ще събере материал за анализ. При това изследване е важно пробата да съдържа клетки от епитела на лигавицата, тъй като тя е предпочитана среда за микоплазмите. Тампонът със събраният материал се поставя в специална течна среда или в суха стерилна епруветка и следва да се отнесе в лаборатория за анализ. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса проба от влагалищен секрет?

Може да оставите своята проба за анализ във всички манипулационни на лаборатория Тошкина. Ако се намирате в Слънчев бряг може да направите това в клиника Вива, а ако сте в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Референтни стойности

Микроскопското наблюдение оценява формата, размера, цвета и количествата на изолираните микроогранизми. Ако концентрацията им е над 10⁴ CFU/mL се идентифицира носителство на дадения род. Лекарят, който е назначил изследването ще направи диагноза и ще назначи подходящо лечение като вземе предвид клиничната картина на пациента.

Полезна информация

В лаборатории Тошкина можем да извършим по-комплексно изследване на пробата от влагалищен секрет. ДНК изследването на микоплазми и уреплазми идентифицира наличие и ДНК на 4 рода микроорганизми. Симптомите на Mycoplasma genitalium са подобни на тези на инфекцията с Chlamydia trachomatis, но показва по-високи нива на заболеваемост в сравнение с инфекциите с хламидия и гонорея. 

Препоръчваме да прочетете:
Оцени сега