Микробиология-Уретрален секрет

Това е бактериологично изследване, което определя количествения и качествен състав на микрофлората и нейната чувствителност към широк спектър от антибиотици и бактериофаги.

Същността на метода е да се инокулира (посее) тестовият материал върху хранителна среди, за да се установи наличие и идентифицира чиста култура на патогена. Бактериологичната посявка позволява да се изолират: ентеробактерии, стрептококи, ентерококи, стафилококи и дрождеподобни гъбички от рода Candida.

Показания за назначаване на изследването

Изследването се прави при:

  • инфекции на пикочните пътища;
  • контрол след лечение.

Как да се подготвим за изследването?

Изследването се провежда преди началото на приема на антимикробни лекарства и имуномодулатори, както и 14-21 дни след края на приема им.

Вземането на проба се осъществява 2-3 часа след последното уриниране. В деня преди изследването сексуалните контакти трябва да бъдат ограничени.

Как протича изследването?

Вземането на проба се осъществява от специалист уролог. Той внимателно ще въведе стерилен памучен тампон в уретралния канал на дълбочина 2-4 см. Чрез въртеливи движения ще събере достатъчно количество секрет, необходим за анализ. След това ще постави тампона в стерилна транспортна среда. Пробата се отанся в лаборатория за провеждане на изследване. 

Къде в Бургас и региона се прави такова изследване?

Може да занесете пробата от уретрален секрет във всички манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас. За Слънчев браг препоръчваме да направите това в клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с манипулационни вижте тук. 

Референтни стойности

Резултатите от изследването дават сведения на лекуващия лекар и не са диагноза. Информацията в този раздел не трябва да се използва за самодиагностика или самолечение. Точната диагноза се поставя от лекаря, като се вземат предвид резултатите от това изследване, данните от анамнезата, резултатите от други изследвания и др.

Бланката с резултати показва наличието или липсата на растеж; степента на бактериурия, изразена в CFU/ml, името на патогена; степента на бактериурия, изразена в CFU/ml; чувствителност към антимикробни лекарства (определена с бактериурия в титър над 104 CFU/ml).

В норма няма растеж на микробна флора. Критични са количества изолирани бактерии от 105 CFU/ml или повече. Увеличаването на нивото говори по-вероятно за развитието на инфекция или развитие на процеса.

Препоръчваме да прочетете още:
Оцени сега