Микоплазми и Уреаплазма в уретрален секрет (Микробиология)

Културелното изследване за миколазми и уреаплазми идентифицира наличието на Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum в епителните клетки, взети от уретрата. Микроскопското наблюдение оценява количествата и развитието на дадените микроорганизми, за да се предприеме адекватно навременно лечение. 

Показания за назначаване на изследването

Микоплазмите и уреаплазмите са условно патогенни микроорганизми. С други думи, те са един от компонентите на нормалната бактериална микрофлора на лигавиците на пикочните пътища на здрав човек, но с намаляване на имунитета и превишаване на определен праг на концентрация, микроорганизмите могат да причинят възпалителни заболявания на урогениталния тракт. Част от симптомите включват:

 • слузест необилен секрет от уретрата;
 • сърбеж, парене, болка при уриниране;
 • дискомфорт, сърбеж, парене в уретрата;
 • болка по време на полов акт;
 • често уриниране;
 • болка в перинеума, пренася се в посока към ректума.

Диагностичен обхват на изследването

Тестът обхваща родовете:

 • Mycoplasma hominis;
 • Ureaplasma urealyticum. 

Как да се подготвим за изследването?

 • В деня преди изследването не се препоръчва консумацията на: алкохол, пикантни или солени храни, както и храни, които променят цвета на урината (цвекло, моркови);
 • доколкото е възможно, изключете употребата на диуретици;
 • преди вземането на проба, направете тоалет на външните полови органи;
 • да е минал поне един час от последното уриниране.

Важно! Приемът на антибиотици може да повлияе на резултатите от посявката. Нужни са 10-12 дни след края на антибиотична терапия, за да се установят по-точни резултати. 

Как протича изследването?

Проба от уретрален секрет се взема от медицински специалист. Той ще въведе стерилен памучен тампон в уретралния канал. На дълбочина около 3 см. с въртеливи движения ще събере материал необходим за тестването. Тампонът се поставя в специална течна консервираща среда или в суха епруветка. Пробата трябва да се отнесе в лаборатория за анализ. 

Техниката за вземане на проба за това изследване е важна. Материалът трябва да съдържа достатъчно количество епителни клетки от лигавицата, за да бъдат достоверни резултатите. 

Къде в Бургас и региона да занеса пробата за анализ?

Може да оставите пробата от уретрален секрет във всички манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас. Може да направите това в клиника Вива, ако сте в Слънчев бряг или на ул. Христо Ботев № 43, ако сте в Айтос. 

Референтни стойности

Микробиологичната посявка и последващото микроскопско наблюдение оценяват развитието, формата, цвета и размерите на размножените Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum. За превишен праг на концентрация се идентифицира количество от 10⁴ CFU/mL и повече. 

Полезна информация

Вашата проба от уретрален секрет може да послужи за по-комплексен анализ за микоплазми и уреаплазми. ДНК изследването включва идентифицирането на още два често срещани рода бактерии – Mycoplasma genitalium и Ureaplasma parvum. Чрез метода на полимеразно верижна реакция се открива части или цели ДНК на патогените.

Препоръчваме да прочетете:
Оцени сега