Микоплазма и Уреаплазма в урина-културелно

Тестът включва културелно и микроскопско изолиране на Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum – основни причинители на инфекции по пикочно-половата система. Микроорганизмите се предават главно по полов път и могат да причинят заболявания като уретрит, простатит, нарушаване на сперматогенезата и безплодие при мъжете. Рисковете при жените са бактериална вагиноза, възпаления на пикочния канал и пикочния мехур, на маточните тръби. 

Показания за назначаване на изследването

Микоплазмите и уреаплазмите могат да са част от естествената микрофлора на лигавицата без симптоми. При рязък спад да имунитета, например, те могат да увеличат значително растежа си и да доведат до заболявания. Фактори за провеждане на изследването са:

 • изясняване на причината на хроничните възпалителни заболявания на урогениталния тракт;
 • честа смяна на сексуални партньори, незащитен секс;
 • безплодие;
 • планиране на бременност (за двамата партньори);
 • бременност, включително извънматочна;
 • профилактичен преглед.

Диагностичен обхват на изследването

Изследването обхваща родовете:

 • Mycoplasma hominis;
 • Ureaplasma urealyticum. 

Как да се подготвим за изследването?

Преди вземане на проба трябва стриктно да се спазват правилата за асептика, за да се избегне замърсяване. Освен това е препоръчително:

 • 10-12 часа преди вземането на проба да не се консумират алкохол, пикантни и солени храни, както и такива, които променят цвета на урината като цвекло и моркови;
 • да се изключи употребата на диуретици, доколкото е възможно;
 • да се направи тоалет на външните гениталии;
 • на жените се препоръчва да дават проба в дните извън менструация.

Антибиотичната терапия може да повлияе на достоверността на резултатите. Прекратете приема на антибиотици поне 10-14 дни преди анализа. 

Как се взема проба за анализ?

Анализира се проба от първата сутрешна урина, но трябва да са минали поне 4 часа от последното уриниране. Направете хигиенен тоалет на гениталиите с топла вода и сапун без подсушаване. Средната порция от урината е най-подходяща за микробиологични изследвания, от нея са достатъчни 3-10 ml. Пропуснете първата порция, след това подложете контейнера под струята като съберете средната струя и последната отново се пропука навън. Внимавайте да не замърсите стерилния контейнер и капачката. В рамките на 2 часа трябва да отнесете пробата в лаборатория за анализ. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса урина за анализ?

Може да оставите контейнера с урина във всички манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас. В Слънчев бряг може да направите това в клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Референтни стойности

Чрез микробиологична посявка се оценява вида, растежа, формата, цвета на изолираните микроорганизми. Количественият тест определя концентрацията на Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum в 1 ml биоматериал. Съгласно ECLM-EUG Европейски насоки за анализ на урината, ако тя надвишава 10⁴ CFU / mL се диагностицира носителство на дадения род. Повишеният резултат е възможен и при отсъствие на симптоми.

Препоръчваме да прочетете:
Оцени сега