Микоплазма и Уреаплазма Простатен секрет (Микробиология)

Микоплазмите и уреаплазмите паразитират върху лигавицата на пикочно-половите органи и мембраната на сперматозоидите и се предават основно по полов път. В малки количества микроорганизмите са естествена част от микрофлората на здрав човек, но при определи обстоятелства, те могат да доведат до сериозни заболявания на урогениталната система, включително до безплодие. 

Даденото изследване има за цел да определи количествата на патогените. За точна диагноза секретът на простатата се поставя в хранителна среда, която насърчава растежа на Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum, и се оценява концентрацията на микроорганизми в 1 ml биоматериал.

Показания за назначаване на изследването

Симптомите на заболяването не се появяват веднага. Това се случва при значително количество бактерии, или с рязко намаляване на имунитета, в следствие на което миколазмата и уреаплазмата започват активно да се размножават. Ако инфекцията е асимптоматична или не е предписано навреме лечение, възпалението се разпространява към простатата и епидидима (надсеменника), болестта става хронична. Вашият лекар ще назначи изследването при: 

 • признаци на възпалителен процес на урогениталния тракт;
 • наличието на клинични симптоми и признаци за възпалително заболяване на урогениталния тракт при сексуалния Ви партньор;
 • планиране на бременност (за двамата партньори);
 • безплодие;
 • наблюдение ефективността на лечението.

Диагностичен обхват на изследването

Изследването обхваща родовете:

 • Mycoplasma hominis;
 • Ureaplasma urealyticum. 

Как да се подготвим за изследването?

Първо, мъжът трябва да ограничи интимните си контакти. Оптималният период на въздържание преди вземането на секрета от простатата е 3-4 дни. Това е необходимо, за да се улесни лекарят при извличането на секрета. Правилото важи както за полов акт, така и за мастурбация. Други важни точки от подготовката са:

 • да се изключи консумацията на алкохол 2-3 дни преди процедурата;
 • да се изключат на тежки, пикантни, мазни и пържени храни един ден преди анализа;
 • да не се взема гореща вана в деня преди процедурата.
 • преди анализа е необходимо да се извърши тоалет на гениталиите и ануса.

Как се взема секрет от простата?

Вземането на простатен секрет се извършва от специалист. За мнозина мъже то носи психологически дискомфорт, но процедурата е безболезнена. За да се извлече секрет от простатата, е необходимо жлезата да се масажира през ректума. Пациентът лежи на кушетка с опора в лактите и коленете.

 1. Лекарят извършва масаж на простатата. За да направи това, той ще си сложи ръкавици за еднократна употреба, ще смаже показалеца си с лубрикант и след това го вкара в ануса на пациента.
 2. С пръст лекарят натиска простатната жлеза, което стимулира процеса на секреция. Масажът е с продължителност около 1-3 минути.
 3. Течността, която започва да се отделя през уретрата, се събира в стерилна епруветка. Тя се носи в лаборатория за анализ. 

При някои заболявания секретът може да не излезе през уретрата. В този случай на мъжа се предлага да уринира в стерилен контейнер.

Къде в Бургас и региона да занеса пробата за анализ?

Може да оставите пробата от простатен секрет във всички манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас. В Слънчев бряг може да направите това в клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Референтни стойности

Повишената концентрация в биоматериала показва растеж на микроорганизми и наличие на микоплазмена или уреаплазмена инфекция. Диагностично значимо количество за микроорганизми от всеки род е 10⁴ CFU / mL. При ниска концентрация и липса на растеж без симптоми на заболяването се счита за носителство.

Важно! Скоро проведена антибиотична терапия може да повлияе на резултатите от културата.

Препоръчваме да прочетете:
Оцени сега