Инсулин в кръвен серум, IRI

Хормонът инсулин се произвежда от клетките на панкреаса. Той осигурява усвояването на глюкозата от тъканите, навлизането на калий и фосфор в клетките, активира гликолизата и образуването на гликоген. Концентрацията на хормона в кръвта се увеличава след хранене и намалява по време на гладуване.

Изследването за инсулин в кръвта се използва при диагностицирането на хипо- и хипергликемия, за диференциална диагноза на захарен диабет тип 1 и тип 2, за откриване на инсулинома, инсулинова резистентност и метаболитен синдром.

Препоръчва се това изследване да се проведе в комбинация с кръвен тест за глюкоза и при съмнение за инсулинова резистентност, също и с определяне на кръвните липиди.

Показания за назначаване на изследване за инсулин

  • ниски нива на захар;
  • симптоми на хипогликемия – замъгляване на съзнанието, сърцебиене, изпотяване, замаяност, пристъпи на слабост;
  • наблюдение на състоянието на пациентите след трансплантация на островни клетки. Резултатите от теста могат да определят способността на трансплантантите да произвеждат хормон;
  • потвърждаване на успеха на операцията за отстраняване на инсулинома. Изследването се извършва и за откриване на рецидив;

Определянето на нивото на инсулин в кръвния серум се използва при цялостно изследване на пациенти с метаболитен синдром, също при изследване на жени със синдром на поликистозни яйчници. 

Подготовка и вземане на кръвна проба

На гладно – не по-малко от 8 часа, но не повече от 14 часа след хранене. Можете да пиете вода. Вземането на кръв се препоръчва сутрин от 8.00 до 12.00 часа, освен ако лекуващия лекар не посочи друго.

Изследване за инсулин в Бургас

Медицинска лаборатория Тошкина извършва комплексни изследвания за диабет. С екип от опитни специалисти и висококачествено оборудване получавате надеждни резултати още на същия ден. 

Във всяка от петте манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас могат да Ви вземат кръвна проба от вена. В Слънчев бряг препоръчваме клиника Вива, а в Айтос ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с адреси и работно време можете да видите на следния линк

Референтни стойности

Норма на съдържанието на инсулин в кръвния серум:

  • Здрави възрастни – от 2,6 до 24,9 μIU / ml
  • Бременни жени – от 6 до 27 μIU / ml.

Интерпретация на резултатите

При недостатъчно производство на инсулин се диагностицира диабет. Заболяването от първи тип се характеризира с намаляване на синтеза на инсулин в панкреаса. При диабет тип 2 производството на хормона обикновено не е нарушено, но тъканите губят чувствителност към него (инсулинова резистентност). Вторият тип заболяване е много по-често срещано от първото. Лечението и диетата се избират от лекуващия лекар. Състоянието на пациента се наблюдава постоянно. В някои случаи панкреасът напълно губи способността си да синтезира хормона, тогава се налага да се инжектират допълнителни дози в тялото.

Важно е да уведомите Вашия лекар, ако приемате някакви лекарства, тъй като те могат да повлияят на резултатите от изследването.

Повишеното ниво на инсулин може да бъде причинено от наличието на неоплазма – инсулинома. В такива случаи не само панкреаса, но и тумора произвеждат хормона. Възможно е показателите да се увеличат няколко десетки пъти спрямо нормата. Излишъкът от инсулин може да бъде причинен и от редица други заболявания (например акромегалия, хроничен панкреатит), затлъстяване. 

Други изследвания, които могат да бъдат полезни:
5/5 - (5 votes)