Гликиран Хемоглобин (HbA1c)

При излишък на глюкоза в кръвта, част от хемоглобина постепенно се свързва с нея като образува гликиран хемоглобин (гликохемоглобин, HbA1c). При повишени нива на това съединение се нарушава преносът на кислород, а оттам страдат тъканите и органите. За разлика от показанията на кръвната захар, които варират значително в рамките на деня, количеството гликиран хемоглобин е стабилен показател, който позволява да се оцени нивото на гликемия за 4-8 седмици преди провеждане на изследването. Този анализ е важен за проследяване на състоянието на пациенти със захарен диабет, както и за прогнозиране на хода на заболяването.

Показания за назначаване на изследването за гликиран хемоглобин

В зависимост от типа на диабета и от това как протича лечението, изследването за гликиран хемоглобин се извършва от 2 до 4 пъти годишно. На пациентите с диабет се препоръчва да се тестват два пъти в годината. Ако пациентът е диагностициран с диабет за първи път или контролното измерване е неуспешно, анализът се назначава повторно.

Също така, това изследване се предписва при съмнение за диабет и симптоми на висока кръвна захар:

  • силна жажда;
  • често обилно уриниране;
  • бърза настъпване на умора;
  • замъглено зрение;
  • повишена чувствителност към инфекции.

Нивото на гликирания хемоглобин се използва за оценка на риска от развитие на усложнения на диабета.

Подготовка и вземане на проба

За изследването за гликиран хемоглобин се взема кръв от вена като не се изисква специална подготовка. Не е препоръчително да се провежда след кървене и кръвопреливане. 

Изследване за гликиран хемоглобин в Бургас

Медицинска лаборатория Тошкина разполага с екип от специалисти и апаратура за провеждане на изследването. Нужно е да посетите удобна за Вас манипулационна и да дадете кръвна проба за анализ. Резултатите ще бъдат готови същия ден след 18 часа. 

В Слънчев бряг препоръчваме клиника Вива, а в Айтос ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък на манипулационните и работно време вижте тук

Референтни стойности

  • Нормални нива – 4.0 – 5.6%

При пациент с диабет колкото по-близки са нивата на гликиран хемоглобин до 7%, толкова по-лесно е да се контролира заболяването. Съответно, с повишаване на нивото, рискът от усложнения също се увеличава.

Резултатите от изследването за гликиран хемоглобин се интерпретират както следва:

Индекс на гликирания хемоглобин Значение
4.0 – 6,2% Пациентът няма диабет
> 6,5% Пациентът страда от захарен диабет
5,7 – 6,4% Преддиабет – нарушен глюкозен толеранс, свързан с повишен риск от диабет

Какво може да повлияе на резултатите от изследването?

Резултатите от изследването за гликиран хемоглобин при хемоглобинопатии, включително сърповидно-клетъчна анемия, по време на бременност (втори и трети триместър) и следродилния период, при ХИВ, скорошно кървене или кръвопреливане, терапия с еритропоетин и при пациенти, подложени на хемодиализа, може да не отразяват реалните нива на глюкоза. В тези ситуации за диагностициране на диабет се използват само показателите за глюкоза в кръвната плазма.

Разчитането на резултата може да бъде усложнено от наличието на различни форми на хемоглобина: хемоглобин А2, който се повишава при бета таласемия (генетично заболяване) и фетален хемоглобин, чието високо съдържание се запазва до 6 месеца след раждането. 

Други изследвания, които могат да бъдат полезни:
5/5 - (4 votes)