Щитовидна жлеза – Диагностичен

Какви изследвания включва пакет Пакет Щитовидна жлеза – Диагностичен?

В Лаборатории Тошкина Ви предлагаме пакет Щитовидна жлеза – Диагностичен  в който са включени:

  • TSH/ТСХ (Тироид стимулиращ хормон – Thyreotropin) – основен хормон, който има регулираща функция в човешкото тяло, показател за състоянието на щитовидната жлеза.
  • FT4 (Свободен тироксин / Thyroxin free) – Тиреоиден хормон -когато има съмнение за проблем във функциите на щитовидната жлеза се прави успоредно определяне на FT4 и TSH. Определянето на FT4 се използва и за измерване при потискаща терапия на щитовидната жлеза.
  • FT3 (свободен трийодтиронин) – FT3 е много чувствителен при диагностика на хипертиреоидизъм. Той е специфичен маркер за диагностика на Т3 хипертиреоидизъм.
  • TAT (анти-тиреоглобулинови антитела – Anti TG) – определянето е полезно при диагноза на автоимунни болести. Концентрацията на антителата ще се увеличи при пациенти с автоимунни тироидни възпаления.
  • MAT (Микрозомални антитела – TPO) – определянето е полезно при диагноза на автоимунни болести. Повече от 90% от хората с лимфоидни  тироидни възпаления /Хашимото/са с висока ТРО концентрация и 70% от пациентите с болест на Грейвс имат повишена ТРО концентрация.
  • TRAb – Антителата срещу рецепторите на тиреоид-стимулиращия хормон

Изследването на ТSH е най-чувствителният показател за оценка на функцията на щитовидната жлеза и откриване на състоянията, протичащи с хипертиреоидизъм. Диагностичната чувствителност се повишава при успоредното изследване на свободната фракция на тетрайодтиронин (FT4). При по-леките форми на хипертиреоидизъм, серумните нива на FT4 могат да попаднат в референтните граници, но с подтиснато ниво на ТSH и повишен свободен трийодтиронин (FТ3).

Как протича изследването?

Взема се кръв от вената на пациента.

Кога следва да се извърши изследването?

Изследването се извърва сутрин до 10:00 часа, на гладно.

Кога се получава резултата от изследването?

Резултатите са готови до края на работния ден.

Такса за обработка на биологичен материал е включена в пакетната цена.

Прочетете повече за изследванията за щитовидната жлеза:
Оцени сега