Промоционален пакет Полови Хормони

През август и септември Ви даваме възможност да изследвате вашите репродуктивни хормони на промоционална цена, като вида на хормоналните анализи ще бъде съобразен с деня от вашия цикъл.

Пример:

  • Изследването на нивата на женските полови хормони има определящо значение за предприемането и лечението при двойки със стерилитет.
  • При жената се назначава изследване на т.нар. базални хормони между трети и пети ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл)

– FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) – секретира се от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от втори до пети ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при инвитро процедура.

– LH (лутеинизращ хормон) – има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената.

– Estradiol (eстрадиол) – основният естрогенен хормон в женския организъм. Изследва се в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на инвитро процедура естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията.

– Progesteron (прогестерон) – отговорен е за подготовката на маточната лигавица и имплантация на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-и – 23-и ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.

– Prolactin (пролактин) – произвежда се и се секретира от аденохипофизата (предния дял на хипофизната жлеза). Основната функция на пролактина е свързана със стимулиране на лактацията при жената, като е необходимо и участието и на други хормони – естрогени, прогестерон, инсулин, някои надбъбречни хормони. Пролактин се изследват в случаи на инфертилитет, нарушения в менструалния цикъл, потисната овулация, аменорея (липса на менструален цикъл), галакторея (отделяне на млекоподобен секрет от гърдите). Нивата на хормона се влияят от стрес, тежко физическо натоварване, дразнене на гърдите и зърната, сексуални контакти, увеличен прием на протеини (месо), затова е необходимо изследването да бъде извършено при отсъствие на посочените фактори.

Тестостерон (Testosterone)- . Чрез изследването се измерва нивото на този хормон в кръвта. При жените се произвежда в малки количества от яйчниците. Образуването на тестостерон се стимулира и контролира от лутеинизиращия хормон (LH), който се произвежда от хипофизната жлеза (хипофиза), на принципа на отрицателната обратна връзка — когато нивата на тестостерон се високи, производството на лутеинизиращ хормон намалява.

Изследването на тестостерон може да се назначи в следните случаи:

  • Диагностициране на хиперандрогенизъм (повишена секреция на мъжки полови хормони при жените). Признаците и симптомите на хиперандрогенизъм включват: омазняване на кожата, себорея, акне, поява на мъжки полови белези при жената, като например повишено окосмяване по лицето и тялото (хирзутизъм), мъжки тип оплешивяване, груб глас, както и клиторомегалия (увеличен размер на клитора)
  • При съмнение за ендокринно заболяване, свързано с промяна в количеството на тестостерон в кръвта при двата пола
  • Установяване на причината за безплодие (както при мъже, така и при жени). Ниските нива на тестостерон могат да са причина за олигоспермия (намален брой на сперматозоиди в семенната течност);

За изследване на хормони не е необходимо предварителното запазване на час.

 

Оцени сега