Пикочна киселина (Uric acid)

Начин на вземане: Венозна или капилярнa кръв. Епруветка за серум със сепарационен гел – отделен серум.

Условия за вземане: Сутрин, на гладно до10ч.

Пикочната киселина е краен продукт от обмяната на пурините (от нуклеиновите киселини) в организма. Една малка част от пурините се внасят с храната (напр. богати на пурини са дивеч, тъмни меса…), по-голямата част обаче се образуват в организма чрез синтез от по-прости продукти, а също и при разпад на клетки (злокачествени болести на кръвта, тумори и др.). Образуваната пикочната киселина в организма се излъчва през бъбреците. С други думи нивото на пикочната киселина в кръвта се определя от равновесието на два процеса: образуване и излъчване. При здрави индивиди пикочната киселина се намира в разтворено състояние в кръвта и тъканните течности. Нормално нивото на пикочната киселина е 220-240µmol/l при децата и нараства с възрастта, при мъжете след полово съзряване нараства по-бързо като достига 416µmol/l, а при жените нараства по-бавно като достига 340µmol/l и едва след климакса може да се изравни с нивото при мъжа. Когата нивото на пикочната киселина достигне 380µmol/l се получава насищане на разтвора и условия за кристализация, т.е. условия за кристално причинената болест подагра.

Подаграта е заболяване, при което има повишено ниво на пикочната киселина в кръвта, с образуване на кристали на пикочната киселина – урати, които се отлагат в меките тъкани, костите и вътрешните органи и водят до пристъпи от ставни болки и други увреждания.
Не винаги има паралел между повишеното ниво на пикочната киселина и настъпването на кристализация, но когато нивото надхвърли 540µmol/l, рискът да се получи кристализация и подагра е 90%. Лечението при такива високи стойности е задължително, дори и да няма клинично изявена подагра.

Повишената концентрация на пикочната киселина е важен рисков фактор за исхемичната болест на сърцето.

реф.стойности :
жени 170-360 микро мол/l
мъже  172-410
новородени 150-3

Оцени сега