Калпротектин – фецес (Calprotectin) количествен

Калпротектинът е протеин, произвеждан в левкоцитите. Концентрацията му в изпражненията е съизмерима с броя на левкоцитите, които навлизат в червата. Определянето на количеството калпротектин в изпражненията е изследване, което позволява диагностициране на възпалителни заболявания на червата и изключва синдрома на раздразненото черво. 

Показания за назначаване на изследването за калпротектин

Показания за осъществяване на изследване има, ако пациентът се оплаква от спазми, нарушена чревна подвижност, нередовно изхождане, изпражнения с примес на слуз, загуба на тегло, треска, прекомерно изпотяване, обща слабост, повишена умора, артралгия, забавяне на развитието при деца, обилно отделяне на кръв с изпражнения, патология на перианалната област област (фистули, абсцеси), запек, коремна болка (в десния долен квадрант на корема, около пъпа), гадене, повръщане. Цели на изследването за калпротектин са:

 • да се диагностицира възпалително заболяване на червата;
 • за да се изключи синдром на раздразненото черво, както и други причини за коремна болка или стомашно-чревно кървене.

Анализът може да се приложи и при видимо здрави близки роднини на пациент с възпалително заболяване на червата, за да се оцени възможното наличие на субклиничен вариант на чревно възпаление в тази група.

Подготовка за провеждане на изследване за калпротектин

Не се изисква специална подготовка, но не се препоръчва да се дава проба от фецес в следните случаи:

 • след клизми и рентгеново изследване на стомаха;
 • след използване на ректални супозитории;
 • след прием на лаксативи, ензимни препарати, антибиотици, препарати от барий, бисмут, желязо, активен въглен и други сорбенти;
 • след консумиране на домати, цвекло, боровинки, нар и други зеленчуци и плодове, съдържащи багрила.

Събиране на проба от фецес за изследване

Обикновено събирането на материал за изследване се извършва сутрин след сън. Необходимо е предварително да закупите в аптека стерилен контейнер за фецес. В него се събира проба от изпражненията след дефекация. Достатъчно е количество от 5-10 грама (една чаена лъжичка, но не повече от 1/3 от обема на контейнера) като внимавате да няма примес с урина. Уверете се, че капакът на контейнера е добре завинтен и отнесете материала в лаборатория до 2 часа след отделянето му. 

Къде в Бургас мога да направя изследване за калпротектин?

За Ваше удобство можете да оставите контейнера с материал за изследване във всяка манипулационна на лаборатория Тошкина. Пълен списък с адреси вижте тук

Какво може да повлияе на резултатите?

Резултатите могат да бъдат недостоверни, ако пациентът приема калций, цинк, магнезий, нестероидни противовъзпалителни средства и лаксативи.

Калпротектинът се повишава при аденовирусна, ротовирусна, норовирусна диария, както и при салмонелоза и кампилобактерна инфекция, при хранителни алергии, кистозна фиброза и в 20% при затлъстяване.

Концентрацията на калпротектин при новородени и при малки деца е средно по-висока, отколкото при възрастни.

Референтни стойности

 • до 1 година – < 500 mcg/g;
 • 1-4 години – < 150 mcg/g;
 • 4-65 години – < 80 mcg/g;
 • над 65 години – < 100 mcg/g.

Ниво на калпротектин във фекалиите в рамките на референтните стойности сочи за липса на възпалително заболяване на червата.

Интерпретация на резултатите

Счита се, че умереното увеличение е от порядъка на 80-160 mcg/g. Такива показатели могат да показват органична лезия, причинена от приема на нестероидни противовъзпалителни средства, лактазна недостатъчност, автоимунен гастрит, дивертикулит и възпалително заболяване на червата в ремисия, както и слаб имунен отговор. В този случай се препоръчва наблюдение в динамика.

Изразеното увеличение на калпротектина включва показатели над 160 mcg / g. В този случай лекарят може да подозира възпалително заболяване на червата, включително:

 • Болест на Крон и улцерозен колит;
 • бактериални инфекции на стомашно-чревния тракт;
 • дивертикули и рак;
 • възпалителни лезии на стомашната лигавица при целиакия и др.;
 • микроскопски колит (лимфоцитен и колагенен колит), при който няма ендоскопски признаци на чревно увреждане;
 • диария, свързана с антибиотици.

Повишени нива на калпротектин във фецес в дългосрочен план могат да свидетелстват за неуспешен ход на лечение.

Научете повече за:
5/5 - (5 votes)