Хормонални изследвания за Нея

Женските полови хормони (FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolactin и др.) се произвеждат от различни органи в организма – мозък, надбъбречни жлези, яйчници, плацента. Те са в точно определени количества през различните възрасти на жената, в различните периоди на менструалния цикъл, по време на бременност.

Изследването на техните нива има определящо значение за предприемане на следващи стъпки за поведение и лечение при двойките със стерилитет.

Какви хормони включва пакет „Хормонални изследвания за нея“?

  • LH (лутеинизращ хормон) – има отношение към индукция на овулацията. Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл.
  • FSH (фоликуло-стимулиращ хормон) –  изследва се в началната фаза на менструалния цикъл. Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената.
  • Prolactin (пролактин) –  изследва се в случаи на инфертилитет, нарушения в менструалния цикъл, потисната овулация, аменорея (липса на менструален цикъл), галакторея (отделяне на млекоподобен секрет от гърдите). Нивата на хормона се влияят от стрес, тежко физическо натоварване, дразнене на гърдите и зърната, сексуални контакти, увеличен прием на протеини (месо), затова е необходимо изследването да бъде извършено при отсъствие на посочените фактори.
  • Estradiol (eстрадиол) –  изследва се в началото на менструалния цикъл.
  • Testosterone (тестостерон) – този хормон съществува и в женския организъм за подпомагане на сексуалното желание, имунната функция и мускулната плътност. При жените обаче прекалено високите му нива могат да потиснат овулацията и да доведат до нередовни менструации или безплодие.

Как протича изследването?

Взема се кръв от вената на пациента.

Кога следва да се извърши изследването?

При жената се назначава изследване на т.нар. базални хормони между трети и пети ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin и Testosterone. Изследването се извърва сутрин до 10:00 часа, на гладно.

Кога се получава резултата от изследването?

Резултатите са готови до края на работния ден.

Такса за обработка на биологичен материал е включена в пакетната цена.

 

Оцени сега