Гонорея ДНК (Neisseria Gonorrhoeae DNA)

Причинителят на гонореята са гонококите (Neisseria gonorrhoeae). Известна още като трипер, това е една от най-честите болести, предавани по полов път. Засяга предимно органите на отделителната и репродуктивната система, но може да се разпространи и върху лигавиците на устната кухина, фаринкса, конюнктивата на очите. Ако не се лекува, може да причини безплодие при мъже и жени.

Изследването за гонорея цели да открие ДНК или части на Neisseria gonorrhoeae в реално време чрез метода на полимеразно-верижна реакция (PCR). 

Показания за назначаване на изследване за гонорея

Характерните симптоми на гонорея, се появяват 3-5 дни след заразяването: сърбеж и парене по време на уриниране, гноен секрет, зачервяване и подуване на гениталните органи, болка в долната част на корема. Изследването за гонорея се назначава при:

 • хронична инфекция;
 • неясна клинична картина;
 • проследяване на ефективността на лечение (не по-рано от месец след прием на антибактериални лекарства);
 • превантивни скринингови изследвания (за изключване на възможността за асимптоматична инфекция).

Материали за изследване на гонорея – подготовка и вземане на проба

Цервикален секрет
  • Подготовка. Вземането на проба се осъществява в периода без менструация. Три дни преди изследването не използвайте вагинални овули и тампони, а един ден ограничете интимните контакти. Ако сте правили ултразвуково изследване с интраганинална сонда, колпоскопия или биопсия, изчакайте поне 48 часа преди да дадете проба от цервикален секрет;
 • Вземане на проба. Процедурата се извършва от специалист и е подобна на вземането на проба за цитонамазка. Той ще постави спекулум във влагалището, който ще му осигури по-добра видимост и достъп. С четка или с дарконов тампон ще събере материал от входа на шийката на матката, който служи за изследването. Пробата се отнася в лаборатория за изследване за гонорея. 
Влагалищен секрет
 • Подготовка. Не се взема проба в периода на менструално кървене. Два дни преди процедурата не се прилагат вагинални душове, локално лечение с овули, гелове и други. Сексуалните контакти се избягват. 
 • Вземане на проба. Пробата се взема от лекар специалист. Той ще постави спекулум във влагалището, за да му осигури по-добър достъп. След като отстрани излишната слуз, която пречи на качествения анализ, с четчица ще събере влагалищен секрет и епителни клетки. Процедурата е безболезнена. Четчицата със събрания биоматериал се отнася в лаборатория за провеждане на изследването за гонорея. 
Еякулат (семенна течност)
 • Подготовка. За качествени резултати е важно да сте се въздържали 48 часа преди вземането на проба. В деня преди процедурата не консумирайте алкохол и пикантни храни. 
 • Вземане на проба. Пробата от семенна течност се дава чрез самостоятелна мастурбация. Преди това направете тоалет на гениталиите и ръцете си. Материалът се събира в стерилен контейнер и се носи в лаборатория за анализ до два часа след отделянето му. 
Уретрален секрет
 • Подготовка. Въздържайте се от сексуални контакти 48 часа преди изследването. Вземането на проба се осъществява 2-3 часа след последното уриниране. 
 • Вземане на проба. Пробата се взема от специалист. Той внимателно ще въведе стерилен тампон в уретрата на дълбочина 2-4 см. С няколко въртеливи движения ще събере секрет и епителни клетки. Тампонът се изважда и поставя в стерилна среда и така се отнася в лаборатория за провеждане на изследването за гонорея. 
Урина 
 • Подготовка. Вечерта преди даването на проба не консумирайте храни, които оцветяват урината (цвекло, моркови). Не приемайте диуретици, доколкото това е възможно. 
 • Вземане на проба. Анализът се прави на първата сутрешна урина. Направете тоалет на гениталиите с топла вода и сапун, не подсушавайте. Започнете да уринирате. Средната струя е най-подходяща за анализ, затова подложете стерилния контейнер под струята по средата на уринирането. Между 3 и 10 ml са достатъчни. Не допирайте ръба или стените на контейнера с гениталиите си. Продължете да уринирате в тоалетната чиния. В рамките на два часа занесете пробата с урина в лаборатория. 

Къде в Бургас и региона мога да занеса проба за изследване на гонорея?

Може да оставите своята проба за анализ във всички манипулационни на лаборатория Тошкина в Бургас. В Слънчев бряг може да направите това в клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с манипулационни вижте тук. 

Референтни стойности

Резултатът се издава в качествен формат: „положителен“ или „отрицателен“.

 • „Положителен“ – в анализираната проба от биологичен материал е открит специфичен за Neisseria gonorrhoeae ДНК фрагмент: инфекция с Neisseria gonorrhoeae
 • „Отрицателен” – в анализираната проба от биологичен материал не са открити специфични за Neisseria gonorrhoeae ДНК фрагменти или концентрацията на патогена в пробата е под границата на чувствителност на теста.
Препоръчваме да прочетете още:
5/5 - (3 votes)