Изследване за чревни паразити (фецес)

Микроскопско изследване на изпражненията за установяване на чревни паразити в храносмилателния тракт. Обхваща различни видове едноклетъчни (протозои) и червеи (хелминити) – глисти, тении, острици. Наблюдението под микроскоп може да открие форми на едноклетъчни паразити, ларви, яйца и паразитни червеи, както и да оцени подвижността на паразита. 

Кога се прави изследване за паразити?

  • За диагностициране на причината за продължителна диария;
  • Да се ​​определи наличие на паразити в долната част на храносмилателния тракт и ако има, те да се идентифицират;
  • За прием в детско заведение – ясла и детска градина;
  • За проследяване на ефективността на противопаразитна терапия.

Показания за назначаване на изследването за паразити

Изследването за паразити се препоръчва, когато пациентът е консумирал замърсена вода или храна (например вода от поток или езеро), посетил е държава с горещ климат или е бил в контакт със заразено лице. В допълнение, следните симптоми сочат за протичаща инфекция:

  • продължителна диария;
  • болка в корема;
  • гадене, повръщане;
  • кръв, слуз в изпражненията.

Паразитната инфекция е особено опасна за определени групи хора: деца, възрастни хора, пациенти с отслабена имунна система, като ХИВ-инфектирани. В такива случаи инфекцията може да доведе до тежки симптоми и усложнения.

Как да се подготвим за изследването за паразити?

В рамките на 72 часа преди вземането на материал изключете приема на лаксативи, използването на ректални супозитории, масла, ограничете приема на лекарства, които влияят на чревната подвижност (беладона, пилокарпин и др.) и на цвета на изпражненията (желязо, бисмут, бариев сулфат).

Как се събира проба от фецес за изследване за паразити?

Необходимо е предварително да закупите в аптека стерилен контейнер за фецес. В него се събира проба от изпражненията след естествено изхождане. Преди да пристъпите към дефекация направете хигиенен тоалет и се подсушете. Събирайте изпражненията от чиста и неабсорбираща повърхност – това може да бъде найлонов плик или детско гърне. Уверете се, че в биоматериала не попадат чужди примеси като вода, урина, генитални секрети, дезинфектанти и химикали. При пеленачета може да се събере проба директно от пелената. Не събирайте материал от тоалетната чиния!

Отделете количество с големината на лешник от три различни места на фецеса като използвате лъжичката, прикрепена към капака на контейнера. Количество от 3-5 грама е напълно достатъчно за анализ, а ако фекалните маси са течни, тогава отделете 2-3  мл. 

Важно! Трябва да доставите материала в лаборатория до 2 часа след отделянето му. 

Къде в Бургас мога да направя изследване на фецес?

За Ваше удобство можете да оставите контейнера с материал за изследване във всяка манипулационна на лаборатория Тошкина в Бургас. В Слънчев бряг препоръчваме клиника Вива, а в Айтос ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с адреси и работно време вижте тук

Референтни стойности

Резултатите от микроскопско изследване за паразити се предоставят качествено – положителен/отрицателен. 

Отрицателният резултат от теста не винаги означава липса на паразити в тялото. Може да е свързано с малкия им брой в тестовата проба или с техния жизнен цикъл – в някои моменти може те да не се отделят с изпражненията. За да сте сигурни в резултата, се препоръчва да повторите анализа след 3-7 дни.

Други препоръчителни изследвания:

Прочетете повече за изследванията при проблеми с червата

5/5 - (3 votes)