Хеликобактер пилори anti-H. pylori IgG

Изследването определя наличие и количество на антитела (имуноглобулини) IgG към хеликобактер пилори в кръвен серум. Използва се за диагностика на антрален и фундален гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и за проследяване на тяхното лечение.

Показания за назначаване на изследване за антитела IgG към хеликобактер пилори

Изследването на антитела IgG има редица предимства пред други лабораторни методи за откриване на хеликобактер пилори. Определянето на антитела IgG в кръвта е безопасен диагностичен метод с висока чувствителност. Антитела IgG се откриват в 95-100% от инфекциите с хеликобактер пилори, IgA в 68-80%, а IgM само в 15-20%. Изследването служи за:

  • За диагностика на първична инфекция с хеликобактер пилори, особено ако не е назначена ендоскопия;
  • За пациенти с анамнеза за диспепсия (първична инфекция с H. pylori) и, ако не са приемали активни срещу H. pylori антибиотици;
  • 6 месеца след края на лечение.

Количеството антитела IgG към хеликобактер пилори също е един от компонентите, по които се съди за състоянието на стомашната лигавица – това е т.нар. серологична биопсия.

Подготовка и вземане на проба за анализ

Антителата циркулират в организма на човека чрез кръвта. Във всяка манипулационна на лаборатория Тошкина може да се вземе кръвна проба от вена на пациента. 

Не е необходима предварителна подготовка. 

Какво може да повлияе на резултата?

Трябва да се отбележи, че изследването не открива директно бактерията H. pylori и зависи от характеристиките на имунния отговор на пациента. Този на възрастните хора се характеризира с намалено производство на специфични антитела (всички, включително към H. pylori). Това трябва да се вземе предвид, ако има клинични признаци на инфекция, но резултатът от теста е отрицателен. 

В допълнение, имунният отговор се потиска при приемането на някои цитотоксични лекарства.

Референтни стойности

  • < 15 U/ml – отрицателен;
  • 15 – 20 U/ml – граничен резултат;
  • >= 20 U/ml – положителен;

Интерпретация на резултатите

Причини за положителен резултат:

  • Активна инфекция с хеликобактер пилори:

◇ намаляването на титъра на антителата с 20-25% в рамките на 6 месеца след края на антибиотичната терапия косвено показва унищожаване на микроорганизма;

◇ липсата на тенденция към намаляване на IgG не показва неефективността на терапията.

  • предишна на инфекция с хеликобактер пилори.

Причини за отрицателен резултат:

  • липса на инфекция с хеликобактер пилори;
  • унищожаване на бактерията след антибиотична терапия.
5/5 - (2 votes)