Спермограма

Спермограмата е основният метод за оценка на плодовитостта на мъжа. В рамките на изследването се анализира състоянието на семенната течност (еякулата), което позволява да се идентифицират патологии. Основната цел на изследването е да се определи жизнеспособността на сперматозоидите и способността им да оплодят яйцеклетката.

Показания за назначаване на изследването

В кои случаи се налага да се извърши спермограма?

 • Когато мъжът има заболяване, което може да причини безплодие като: възпаление на тестисите, простатит, варикоцеле, хормонални нарушения,урологични заболявания.
 • При нужда от асистирана репродукция, например ин витро процедура. 
 • След операция, която засяга сперматогенезата (например след операция за варикоцеле) или вазектомия (за да се проследи ефективността на операцията).
 • След терапевтично лечение за проследяване на ефикасността му.

Подготовка на пациента преди спермограма

Правилната подготовка преди отделянето на материал за анализа осигурява по-голяма точност на резултатите. За да бъде целесъобразно провеждането на спермограмата съветваме да спазите следните препоръки:

 • Три дни преди процедурата не пийте алкохол и избягвайте прекомерното затопляне като взимането на гореща вана или душ, сауна, дори затоплянето на седалката в автомобила;
 • Ден преди отделянето материал за изследване ограничете силните физически натоварвания и стрес. 
 • Консултирайте се с Вашия лекар относно спирането на лекарства, ако приемате такива. 
 • Въздържате от еякулация (сексуални контакти или мастурбация) за 2 дни и не повече от 7 дни. При повторно изследване е за предпочитане да се зададат същите периоди на въздържание, за да се намалят колебанията в получените резултати.

Важно! Ако сте приемали антибиотици, трябва да изминат поне 21 дни след края на приема им.

Предварително си подгответе стерилен контейнер, в който ще съберете семенната течност.

Отделяне на материал за провеждане на спермограма

Мастурбацията е най-физиологичният метод, по който може да се отдели биологичен материал за изследването. За максимален комфорт на мъжа процедурата се извършва в домашни условия. Непосредствено преди да пристъпите към мастурбацията, уринирайте, измийте ръцете и гениталиите си с топла вода и сапун. По време на процедурата, не използвайте лубриканти или слюнка. Съберете в контейнера цялата семенна течност и в рамките на два часа я отнесете в лаборатория. 

Провеждане на спермограма в Бургас

Може да занесете контейнера със семенна течност в близката до Вас манипулационна на лаборатория Тошкина в Бургас. 

За Слънчев бряг препоръчваме нашите партньори от клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

На тази страница можете да видите адресите на манипулационните, както и тяхното работно време. 

Референтни стойности за спермограма

Нормативните показатели, от които се ръководят специалистите при дешифрирането на анализа на спермограмите, са определени през 2010 г. от СЗО (Световната здравна организация).

Те включват макро- и микроскопска оценка на еякулата.

Макроскопските (физико-химични) параметри включват:

 • Обемът на получената сперма: повече от 1,5 ml
 • Време за втечняване: максимум 60 минути
 • Вискозитет: не повече от 2 см
 • Цвят: бяло-сивкав
 • pH стойност: повече от 7,2
 • Мирис: специфичен

Микроскопските (клетъчен анализ) параметри включват:

 • Концентрация на сперматозоиди: не по-малко от 15 млн/ml
 • Общ брой сперматозоиди: най-малко 39 млн
 • Жизненост: не по-малко от 58%
 • Обща подвижност (PR+NP): не по-малко от 40%
 • Прогресивно подвижни (PR): не по-малко от 32%
 • Морфологично нормални сперматозоиди: най-малко 4%
 • Концентрация на левкоцити: под 1 млн/ml

Резултатите от анализа не гарантират или отричат ​​възможността за зачеване, те само показват степента на вероятност, тъй като оплождането зависи и от други фактори (например от честотата на половия акт). 

Важно! Не се опитвайте сами да дешифрирате спермограмата и да поставите диагноза! Само специалистите имат всички необходими знания и умения за правилна оценка на получения биологичен материал. Освен това, те се ръководят от комбинация от показатели от различни изследвания. Това подобрява точността на диагнозата.

Тъй като резултатите от спермограмата могат да варират, окончателните заключения могат да бъдат направени само след две или три изследвания. Но в някои случаи може незабавно да се наложи допълнително изследване и лечение, например при съмнение за инфекция. 

Интерпретация на резултатите от спермограмата 

Малкият обем събран еякулат може да показва запушване или дисфункция на семенните везикули или простатната жлеза (например със сраствания или тумори). По-малкият обем семенна течност означава по-малко сперматозоиди, което може да повлияе на плодовитостта. Големият обем на спермата показва прекомерно количество течна част, което разрежда концентрацията на сперматозоидите. Повишеното pH показва възможно наличие на остра инфекция, докато ниското pH говори за хронична инфекция и нарушена подвижност на сперматозоидите. Еякулатът не трябва да е жълт или розов, в противен случай може да означава възпаление или наличие на кръв (например при наранявания, тумори на простатата).

Първоначално еякулатът трябва да е гъст и след това да се втечни в рамките на 10-30, максимум 60 минути. Ако това не се случи, по-нататъшното движение на сперматозоидите може да бъде затруднено.

Концентрацията на сперматозоидите се измерва в милиони клетки на милилитър еякулат. По-малък брой сперматозоиди и/или по-ниска концентрация от тях може да намали вероятността от зачеване.

Подвижността е процентът на подвижните сперматозоиди в пробата и оценката на тяхната скорост и посока на движение. Най-малко 50% от тях трябва да са подвижни един час след еякулацията и да се движат напред по права линия с определена скорост. Този резултат варира от нула (без движение) до 4. Ако по-малко от половината от сперматозоидите са подвижни, се използва оцветяване, за да се определи процентът на тяхната „мъртва“ част. Тази техника се нарича тест за жизнеспособност на сперматозоидите. 

Допълнителни изследвания:
Повече за полово предаваните болести, как да ги разпознаем и как да се предпазим:
Оцени сега