Гонорея – бърз антигенен тест (Neisseria gonorrhoeae)

Имунохроматографският тест идентифицира антигени на бактерията Neisseria gonorrhoeae. Гонококът се предвава най-често по полов път и е причинител на гонорея. Известна още като трипер, инфекцията засяга лигавицата на пикочно-половата система, но може да се разпространи до лигавиците на устната кухина, фаринкса, конюнктивата на очите. 

Показания за назначаване на антигенен тест за гонорея

При мъжете причинителят на гонореята води до уретрит, епидидимит, простатит, орхит и други заболявания на тестисите и надсеменниците. При жените се проявява като уретрит, бартолинит, ендоцервицит, ендометрит, салпингит и пелвиоперитонит. Освен при тези заболявания, изследване за гонорея може да послужи при:

 • хронична инфекция;
 • неясна клинична картина;
 • проследяване на ефективността на лечение (не по-рано от месец след прием на антибактериални лекарства);
 • превантивни скринингови изследвания (за изключване на възможността за асимптоматична инфекция).

Материали за провеждане на тест – подготовка и вземане на проба

Цервикален секрет
 • Подготовка. Желателно е вземането на проба да се осъществи в средата на менструалния цикъл. Три дни преди изследването прекратете използването на вагинални овули и тампони, а един ден се въздържайте от интимни контакти. 
 • Вземане на проба. Извършва се от специалист. Той ще разшири влагалището с инструмент, наречен спекулум. С четка или с дарконов тампон ще събере материал от входа на шийката на матката. Пробата се отнася в лаборатория и служи за материал за провеждане на теста.
Влагалищен секрет
 • Подготовка. Не се взема проба в периода на менструално кървене. Два дни преди процедурата не се прилагат вагинални душове, локално лечение с овули, гелове и други. Сексуалните контакти се избягват. 
 • Вземане на проба. Взема се от лекар специалист. Той ще постави спекулум във влагалището, за да му осигури по-добър достъп. След като отстрани излишната слуз, която пречи на качествения анализ, с четчица ще събере влагалищен секрет и епителни клетки. Процедурата е безболезнена. Четчицата със събрания биоматериал се отнася в лаборатория за провеждане на изследването за гонорея. 
Еякулат (семенна течност)
 • Подготовка. За качествени резултати е важно да сте се въздържали 48 часа преди вземането на проба. В деня преди процедурата не консумирайте алкохол и пикантни храни. 
 • Вземане на проба. Пробата от семенна течност се дава чрез самостоятелна мастурбация. Преди това направете тоалет на гениталиите и ръцете си. Материалът се събира в стерилен контейнер и се носи в лаборатория за тестване до два часа след отделянето му. 
Уретрален секрет
 • Подготовка. Въздържайте се от сексуални контакти 48 часа преди изследването. Вземането на проба се осъществява 2-3 часа след последното уриниране. 
 • Вземане на проба. Взема се от специалист. Той внимателно ще въведе стерилен тампон в уретрата на дълбочина 2-4 см. С няколко въртеливи движения ще събере секрет и епителни клетки. Тампонът се изважда и поставя в стерилна среда и така се отнася в лаборатория. 
Урина 
 • Подготовка. Не консумирайте храни, които оцветяват урината като цвекло и моркови ден преди изследването. Не приемайте диуретици, доколкото това е възможно. 
 • Вземане на проба. Анализът се прави на първата сутрешна урина. Направете тоалет на гениталиите с топла вода и сапун, не подсушавайте. Започнете да уринирате. Средната струя е най-подходяща за анализ, затова подложете стерилния контейнер под струята по средата на уринирането. Между 3 и 10 ml са достатъчни. Не допирайте ръба или стените на контейнера с гениталиите си. Продължете да уринирате в тоалетната чиния. В рамките на два часа трябва да занесете контейнера с урина в лаборатория за изследване за гонорея. 

Къде в Бургас, Слънчев бряг и Айтос мога да направя тест за трихомони?

В Бургас можете да направите бърз антигенен тест за гонорея във всички манипулационни на лаборатория Тошкина. Нужно е само да донесете пробата със секрет или урина. Резултат ще бъде готов след 15 минути. 

В Слънчев бряг работим с клиника Вива, а в Айтос на ул. Христо Ботев № 43

Пълен списък с манипулационни вижте тук. 

Референтни стойности

Резултатите от бързия антигенен тест за гонорея могат да бъдат: 

 • положителен;
 • отрицателен;
 • недействителен – тогава тестът се прави отново. 
Препоръчваме да прочетете още:
5/5 - (2 votes)