Фолиева киселина (Витамин Б9) в еритроцити

Изследването оценява количеството фолат (витамин B9) в червените кръвни клетки. Основната роля на този микроелемент се състои в синтеза на ДНК и аминокиселини. Особено необходим е в началните етапи на бременност, когато се извършва интензивно деление на клетките на зародиша. Недостигът на фолиева киселина при бременност води до увреждания в развитието на плода. 

Малки количества фолати се синтезират в тялото, но по-голямата част постъпва с храната. Измерването на нивата на фолиевата киселина в еритроцитите е най-добрият показател за запасите от фолат в тялото, тъй като отразява ендогенния синтез на витамина – образуването му в организма.

Показания за назначаване на изследването 

Изследване за нивата на витамин B9 се препоръчва при:

  • анемия, гастрит, ентерит;
  • за диференциална диагноза на мегалобластна анемия, причинена от недостиг на витамини B9 и B12.
  • общи признаци на авитаминоза – умора, слабост, апатия, нарушение на съня, главоболие и ставни болки, влошено състояние на кожата и косата, храносмилателни разстройства, спад на имунитета, чести простуди;
  • планиране на бременност;
  • за оценка на витаминния статус на организма и ефективността на проведена терапия.

Подготовка и вземане на проба

За целесъобразност на изследването е необходимо да прекратите приема на витамини и хранителни добавки поне 10 дни преди изследването. 

Пробата се взема сутрин на гладно. При възрастни се взема кръв от вена, а при бебета и деца се анализира капилярна кръв (от пръст). 

Референтни стойности

140-836 ng/ml

Каква е разликата между термините “фолат” и “фолиева киселина”?

И двата термина се отнасят до водоразтворимия витамин B9. Фолат е естествената форма на витамина. Терминът идва от латинското “folium”, което означава листо и това не е случайно, защото най-много фолати се съдържат в листните зеленчуци – спанак, рукола, магданоз, аспержи, зелена салата. От друга страна, фолиевата киселина е синтезиран вид витамин B9, който се използва в хранителните добавки. 

Оцени сега